Review: Phottix Odin wireless triggers

December 29, 2012  •  Leave a Comment

Onder het kopje: "ondertussen weet ik genoeg over spullen om er een mening over te mogen vormen" ga ik wat nieuws toevoegen aan deze blog. Reviews. Specifiek: reviews van gadgets en spullen die ik heb gekocht voor fotografie. Bij deze de eerste in de serie: de Phottix Odin radiotriggers.

In het afgelopen jaar was ik al een tijdje op zoek naar een radiografische oplossing voor het bedienen van m'n flitsapparatuur. Waarom? M'n huidige oplossing - het gebruik van de ingebouwde master flash van de camera - voldeed niet als de flitsers te ver uit elkaar stonden, en omdat de flitsers elkaar moesten blijven zien kon deze sowieso niet werken met objecten er tussen. 

Mijn persoonlijke wensenlijstje:

  • It should just work. Ik wil geen misfires: als het juiste moment daar is moet ik een foto kunnen nemen, en dan niet hoeven balen dat de helft van m'n flitsers niet fatsoenlijk is afgegaan.
  • Ondersteuning van een fatsoenlijk hoge sync snelheid. Dingen moeten stil kunnen staan, en als 't overdag is wil ik de zon tenmintse een beetje kunnen wegdrukken. Dus ten minste de 1/250 shutter sync speed van m'n camera, maar als het even kan ook ondersteuning van de FP high speed sync zodat ik nog veel hoger kan gaan.
  • Niet noodzakelijk, maar wel handig: volledige TTL ondersteuning. Eigenlijk schiet ik altijd handmatig, inclusief de flitsen, maar soms is automatisch toch wel erg handig.
  • Bij voorkeur simpele herlaadbare batterijen in plaats van vreemde batterijen die je nergens kan kopen.
  • Betaalbaar.

Na wat marktonderzoek kwam ik op een paar opties uit. De meest bekende oplossingen hiervoor worden gemaakt door PocketWizard. Zeker hun nieuwste model voldoet volledig aan bovenstaand wensenlijstje, op 1 punt na: PocketWizard is voor mij vooralsnog alles behalve goedkoop. Een andere gegadigde was het systeem van RadioPopper. Dit is een beetje vreemde eend in de bijt omdat ze ipv hun eigen protocol gewoon kijken naar wanneer de flitser af gaat, en dit signaal radiografisch versturen. Bijkomende winst: je houdt volledige TTL ondersteuning en kan alsnog alles instellen via je camera. De RadioPopper viel echter af omdat deze op dat moment nog niet in Europa gelicenseerd waren en ik onvoldoende informatie kon vinden over hun gebruik. Als laatste zijn er diverse "E-bay triggers" te koop, een verzamelnaam voor alle goedkopere Chinese productvarianten. Deze zijn in 't algemeen uitsluitend handmatig instelbaar, en er zit een limiet aan de sync speed die ze kunnen halen, en al naar gelang welke variant je haalt laat de betrouwbaarheid te wensen over.

 

Phottix Odin for Nikon

Mijn oog viel uiteindelijk op de Phottix Odin voor Nikon, welke ik heb gekocht bij AQ4U. De Phottix Odin is een trigger die volledig TTL ondersteund, volledig instelbaar is vanaf het toestel, en zowel m'n speedlights als m'n studio strobes (in handmatige stand) kan laten triggeren. Als bonus: zowel de master als de triggers slurpen gewone AA batterijen, ipv vreemde lastig te verkrijgen batterijvormige objecten.

Belangrijkste eerst:

1) De triggers werken.

2) Ik heb in de afgelopen maanden gebruik nog geen enkele misfire gehad.

Yay, wensenlijstje gehaald. En "relatief" betaalbaar met 289,- voor een setje. Elke extra trigger kost daarbovenop nog eens 100,-.

 

Eerste indruk

Het eerste wat me opviel bij het gebruik van de Phottix was dat dit absoluut een verademing was ten opzichte van schieten met optische TTL. Snel instelbaar en geen geneuzel. Als bonus: omdat de Nikon speedlights denken dat ze op een echte camera zitten ipv wireless gebruikt worden bieden deze ook nog wat extra functies aan. Denk hierbij aan activatie van de IR focussing beam en de modelling lights. Ook qua batterijverbruik zijn ze goed: ik heb ze inmiddels een 2 maanden vrij intensief gebruikt, maar zie nog geen streepjes van de batterijmeter af zijn. We zullen zien!

 

Bediening

De bediening van de master is eenvoudig: druk [SEL] tot de groep die je wil aanpassen gekozen is, dan [MODE] om de functie van de gekozen groep te veranderen. Dit kan zijn: uit, handmatig (M) of volautomatisch (TTL). Als laatste kan je dan eventueel [+] en [-] om 'm harder of zachter te zetten. So far so good, maar in praktijk is dit soms nog net te omslachtig. Even snel de laatst gekozen groep 1/3 stop harder zetten kan niet blindelings met een enkele knop, maar je moet even op het display kijken of je wel de juiste groep geselecteerd hebt. De PocketWizard AC3 ZoneController zou wat dat betreft handiger zijn in z'n eenvoud. In praktijk valt ook dit verder nog wel mee: als je echt snel heen en weer moet qua lichtsterkte omdat de situatie steeds veranderd ga je naar TTL.

 

Op locatie

Ideaal! En dat leg ik graag uit aan de hand van onderstaande foto:

Een foto die nooit mogelijk was zonder deze triggers. Geschoten op 1/13e, F/2.8 @105mm. Bij deze plaat staat 1 flitser schuin achter de bruid in een nis om licht van achteren te geven. De andere flits stond schuin achter de bruidegom, en was gericht op het plafond van om alles wat invullicht te geven.

 

In de studio

De Phottix Odin is volslagen overkill voor gebruik in de studio. Hier zou ik ook voldoende hebben gehad aan een veel simpelere en dus goedkopere set. In mijn specifieke situatie hoef ik slechts 1 flits handmatig te triggeren, en dan schiet de rest wel mee. De bulk van de features gebruik ik op dat moment dan ook niet, behalve de meegeleverde sync kabels die prima voldoen.

Tijdens een test met zowel studio strobes als speedlights kwam ik nog op een leuke eigenaardigheid. Als de Phottix aangesloten is op een speedlicht, dan geeft deze toch nog voorflitsen ondanks dat alles in full manual staat. Hierdoor gaan de studio strobes vaak net iets te vroeg af, waardoor deze de foto niet konden belichten. In mijn geval was dit op te lossen door de Phottix aan een studio strobe te plakken, dan gaat alles wel consistent gelijktijdig af.

 

Conclusie

Voor mij prima! Ik ben tevreden. Meer is niet nodig toch? :)

Uit andere reviews lees ik altijd dat het belangrijk schijnt te zijn dat radiotriggers obscene afstanden kunnen afleggen. Ik ben het daar niet zo mee eens. In praktijk zet je je fliters zelden honderden meters uit elkaar. Wat wel belangrijk is is dat ze het gewoon op een tiental meter goed en consistent goed blijven doen, ook door muren heen. En dat is het geval.

 

Update: 28 mei 2013 - 5 maanden na deze review: ik heb nu voor het eerst de batterijen van 1 van de triggers moeten vervangen. Doen het wat mij betreft ideaal lang op 1 paar AA's. De triggers geven dit ook keurig aan door een andere kleur ledje. Prima!

So far: nooit problemen mee gehad, ze werken goed en fijn! Binnenkort eens een paar extra ontvangers er bij halen.


Comments

No comments posted.
Loading...

Over Ork

Ork is een fotograaf uit Utrecht. Hij vond zijn passie in fotografie van mensen, zowel tijdens evenementen of juist in de studio. Ork staat bekend om zijn gedreven aanpak, waarbij hij open staat voor innovatieve ideeën die zowel het model als de fotograaf verder brengen in het maken van de perfecte foto.

Archive
January February March April May June July August September (1) October November December
January February March April (1) May June July August September October November December
January (1) February (2) March April (1) May June (1) July August September October (1) November December (2)
January (2) February March (1) April (1) May June (3) July (1) August September (1) October November December (2)
January February March (1) April May June (1) July August September October November December (1)
January February (1) March (1) April May June July August September (1) October November December
January February March April May June July August September October November December
January February (1) March (1) April (1) May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September (2) October November December
January February March (1) April (1) May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
Subscribe
RSS