Let's go blacklight

March 05, 2017  •  Leave a Comment

Gek licht, zal ik er een serie van maken?

Deel 2 dan: blacklight! Of vooral: hoe combineer je blacklight met flitslicht.

Blacklight fotografie - oftewel fotografie met lampen die ultraviolet licht uitstralen vind ik leuk om te doen. Blacklight levert een unieke vorm van licht, en samen met bijvoorbeeld een bodypaint met fluoriserende verf kan je hier fijne en dromerige platen van maken.

Om blacklight fotografie goed te doen zit je - net zoals met LED licht of andere vormen van zwakke lichtbronnen met leuke camera instellingen - lees: lange sluitertijden en veel ISO. Investeren in goede (LED) blacklight floods is dan ook verstandig. Goedkope 15watt blacklight TL lampjes zijn gaaf, maar ze leveren nou niet echt heel veel blacklight, en dat betekent dat je je camera settings al ssnel naar `extreem pittig' mag schuiven. Ik gebruik zelf een vrij krachtige LED UV flood light samen met een aantal oudere TL UV washes en spots voor extra invulling, samen goed voor nog eens 200W aan TL blacklight. Vooral de LED levert een belangrijk deel van het licht, wat er voor zorgt dat ik mijn camera nog op acceptabele instellingen kan houden - f/2.8, ISO tussen 200 en 800, ergens tussen 1/80e en 1/160e seconde.

Puur gebruiken van blacklight alleen is (voor mij) toch nog wat te beperkend als lichtbron. Het effect is kleurrijk en contrastrijk, maar alle schaduwen, nuances en huid texturen zijn weg.

Om dat terug te brengen zou je natuurlijk flitslicht kunnen toevoegen. Dus zet eens een lampje aan en.. probleem: BAM. Alles overbelicht! Flitslicht overal! Blacklight: volledig verdwenen.. en wat er in blacklight uitzag als een supermooi patroon ziet er ineens uit als een zielig hoopje verf...

 

Maar het kan wel! Je moet alleen je licht een klein beetje africhten. Bij deze grof door elkaar wat tips:

  • Belangrijkste: afschermen. Waar het normaal niet zo erg is als er wat normaal licht (lees: je fliters, je continue daglicht lampen, je open raam, etc.) tegen de (zwarte) achtergrond kaatst, is dat bij blacklight fotografie door je camera settings echt te veel. Gebruik snoots, gebruik grids, p(l)ak zwarte stukken karton, het maakt niet uit hoe, maar zorg dat je licht alleen komt waar je het hebben wil.
  • Dat betekent ook: normale verlichting in de studio? Uit. TL balken? Uit. Ramen: afplakken. Kieren met zonlicht zijn horror! Zwart! Zwarter! Zwartst! Maak het naargeestig donker in je studio. Donkere muren zijn een pre, want minder kaatsing is fijn.
  • Hoe meer schaduwen je maakt met je normale licht op je model, hoe mooier.
  • Zwakker is beter. Mijn Elinchrom ELC 1000's geven op minimaal vermogen (0.3) nog steeds 8Ws af. Dat is zonder modifiers nog steeds ernstig veel licht. Dus: die softbox die teveel licht eet? Prima plan nu! grijze filters? Gebruiken! Kleuren filters? Nog beter!
  • Persoonlijk ben ik sowieso erg fan van kleuren in blacklight shoots - en wat normaal een nadeel is van filters - dat ze veel licht wegnemen - is nu een groot voordeel. 
  • En alternatieve (zwakke) lichtbronnen zijn ook ideaal: probeer eens een enkele kaars, LED verlichting of zacht continu licht.

 

De foto hierboven van Jasmine is belicht met een combinatie van blacklight en flitsers. De blacklight zorgt voor het uitkomen van de paint, en het paarse licht van de flitser accentueert haar lichaam en geeft diepte aan haar huid. Voor mij een fijne combinatie van licht.

Je kan natuurlijk ook meer gekke lichtbronnen gebruiken! Zoals deze hierboven van een jaartje geleden. De achtergrond is belicht met een flitser met blauw filter op een zwarte achtergrond. Het groen.. gok eens? Ik ben benieuwd waar jullie op komen!

Meer plaatjes? Check darker light met Jasmine en Ilse, of mijn eerdere shoot blacklight galaxy met Haas en Vicious Delicious.


Comments

No comments posted.
Loading...

Over Ork

Ork is een fotograaf uit Utrecht. Hij vond zijn passie in fotografie van mensen, zowel tijdens evenementen of juist in de studio. Ork staat bekend om zijn gedreven aanpak, waarbij hij open staat voor innovatieve ideeën die zowel het model als de fotograaf verder brengen in het maken van de perfecte foto.

Archive
January February March April May June July August September (1) October November December
January February March April (1) May June July August September October November December
January (1) February (2) March April (1) May June (1) July August September October (1) November December (2)
January (2) February March (1) April (1) May June (3) July (1) August September (1) October November December (2)
January February March (1) April May June (1) July August September October November December (1)
January February (1) March (1) April May June July August September (1) October November December
January February March April May June July August September October November December
January February (1) March (1) April (1) May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September (2) October November December
January February March (1) April (1) May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
Subscribe
RSS